Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin perşembe günü Twitter ve Facebook gibi yabancı firmaların Rusya’da fiziksel varlığını sürdürmelerini veya sonuçlarıyla yüzleşmelerini gerektiren yeni bir yasayı imzaladı.
Yeni mevzuata uymayan şirketler reklam yapmaktan menedilebilir ve önemli para cezaları ödemeye mahkûm edilebilir.
Yeni yasa şöyle diyor: “Rusya’da internet üzerinden faaliyet gösteren yabancı bir kuruluş, şube açmak, ofis açmak veya bir Rus tüzel kişiliği kurmakla yükümlüdür.”
Rusya parlamentosunun alt meclisindeki bilgi politikası ve BT komitesi başkanı Alexander Khinshtein, yeni imzalanan yasanın Rusya’da günlük 500.000 veya daha fazla kullanıcısı olan tüm sosyal medya şirketlerine uygulanacağını söyledi.
Rus medyası, e-ticaret ve perakende firmaları da dahil olmak üzere yaklaşık 20 yabancı şirketin etkilenebileceğini bildiriyor.
Khinshtein, Telegram kanalında, firmaların Rusya’nın devlet iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor’un web sitesinde kişisel bir hesap açmaları gerektiğini yazdı.
Yeni yasa, Putin hükümetinin şirketin platformunda “çocuk pornografisi, narkotik yanlısı ve intihara meyilli içeriği” ele almasıyla ilgili olarak Twitter’ı suçlamasından sadece üç ay sonra geldi.
Twitter, Telegram, Google ve Facebook’un bu ay sonunda yasa dışı içeriği kaldıracak kadar hızlı hareket etmedikleri suçlamalarını yanıtlamak üzere Rus mahkemelerine çıkmaları emredildi.
Geçmişte Rusya, yasa dışı olduğunu düşündüğü içeriği silmek için çok yavaş hareket ettikleri için BT şirketlerine para cezası verdi. Mayıs ayında ülke, Twitter’a cezai işlem uygulayarak yavaşlama ile platformu vurdu.
Çarşamba günü, Rusya’da Alphabet yan kuruluşu Google’a kişisel veri mevzuatını ihlal ettiği için yeni bir dava açıldı. Mayıs ayında Roskomnadzor, yasaklı içerik olarak tanımladığı içeriği silme veya para cezasına çarptırılması için Google’a 24 saat verdi.
Rus bekçi köpeği, uymadığı takdirde şirketin ülkedeki trafiğini yavaşlatmakla tehdit etti. Roskomnadzor ayrıca Google’ı RT ve Sputnik de dahil olmak üzere Rus medya kuruluşlarına YouTube erişimini sınırladığı iddiasıyla sansürlemekle suçladı.